PORTFOLIO

Charlottesville Residence

The clients for this new home build in Charlottesville, Virginia were young, married professionals with two small children. They hired CIRCLE during the construction phase to deliver creative solutions for the main living space and the master suite. Though the couple agreed on a modern aesthetic, the wife insisted on the space being livable and kid-friendly.

They had very strict requirements regarding sustainability features throughout the house, including a two-sided wood-burning stove in the main living space. In the master suite, the couple wanted a comfortable yet distinctive design for their bedroom with a bright, naturally lit bathroom.

In the main living space, we reversed the kitchen and the dining room and dropped the wood-burning stove to the minimum height, creating an open feel with a clear line of sight from one room to the other. Additionally, we furnished all the main spaces with a colorful palette of kid-friendly furnishings that contrast the warmth of the natural woods throughout the home.

For the master suite, a vaulted ceiling with an exposed structural beam and an accent wall of reclaimed oak created the focal point that added warmth and texture. A curbless, glass shower enclosure opened up the master bathroom and allowed for natural light throughout the space.

FEEDBACK FROM THE HOMEOWNER

“We had the pleasure of working with Circle Design on the final stage of our new construction home, and we are so glad that they came on board. Theresa and John understood that, although we wanted a beautiful home, we also wanted one that could withstand two children (and two dogs). They listened carefully to mine and my partner’s differing priorities and styles, and they gave us hope that there was a way to combine them well, beautifully, and functionally. And, they did!”

RELATED